Benieuwd wat voor weg jouw favoriete zomerjurkje of de jeans die je billen zo mooi laat uitkomen aflegt? Hieronder vind je de vijf stappen die een kledingstuk ondergaat alvorens het een eindproduct wordt.

 

1) Zonder ontwerp sta je nergens. Daarom valt het uittekenen van de collectie onder stap 1 van het proces. Tegelijkertijd wordt er reeds naar stoffen gezocht die bij een bepaald model zouden passen, maar ook omgekeerd. Het gebeurt namelijk ook dat er van een bepaalde stof wordt uitgegaan en daar een leuk ontwerp aan wordt toegevoegd. Vervolgens worden er moodboards gemaakt per kleurgroep om een overzicht te hebben op de stoffen die bij elkaar passen. Wanneer dit alles geassembleerd is, worden de stoffen en de ontwerpen opgestuurd naar de naaiateliers.

 

2) Ondertussen hebben de ateliers van de stoffen en modellen het eerste prototype gemaakt. Deze prototypes worden teruggestuurd naar het hoofdkantoor om daar voor het eerst uit te proberen. Er worden meteen aanpassingen gemaakt (denk aan: zit de stof comfortabel, is ze flatterend, hoe valt de pasvorm). Deze aanpassingen worden duidelijk aangegeven via foto’s en de prototypes worden terug naar de ateliers gestuurd. Zo ontstaat prototype 2. Als alles goed gaat is dit het product dat op de markt zal komen, tenzij een derde aanpassing nodig is. De hele collectie komt zo tot stand en wordt verviervoudigd om op te sturen naar de agenten. Voor WAX zijn dit agenten in België, Nederland, Duitsland en Ierland.

 

3) Wanneer de agenten de collectie verkrijgen, start de verkoop op beurzen en showrooms. Boetieks krijgen zo de kans de collectie voor het eerst te zien en een bestelling te plaatsen. Vervolgens wordt de totale bestelling verzameld en opgeslagen in het systeem. Zo is het meteen duidelijk welke stof en welk model in goede aarde vallen. Aan de hand van deze analyse start de productie van de kleding en is de weg naar het eindproduct in zicht. De kleding wordt dan uitgeleverd aan het hoofdkantoor voor distributie.

 

4) Het eindproduct is aangekomen op het hoofdkantoor. De kleding wordt, waar nodig, nog een laatste maal nagekeken en vervolgens naar de boetieks verzonden. De bestelling voor de winkel onder dezelfde naam als het merk blijft op het hoofdkantoor.

 

5) Eindelijk, de collectie is tot in de winkels geraakt! Hier vind je het eindproduct dat, zoals je kan zien, een lange weg heeft afgelegd. Wanneer een nieuw seizoen aanbreekt, begint het stappenplan opnieuw.

Dit was geplaatst in Wax.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *